Monday 11 July 2011

Oreo Cream Cheese Swirl Brownies

Aku rasa aku dah addicted to cream cheese... mix cream cheese ngan gula pun aku rasa cam heaven dah...leh sapu kat roti dan ngap..ngap..ngap... rasa nak letak cream cheese dalam sume masakan... udang masak cream cheese ker... errkkk...

Dalam imaginasi aku, aku nak hasilkan ini

Ihsan dari Food Network.com
Malangnya...ini yang terjadi....


Tsk..tsk... byk kesilapan teknikal di situ. Ni sume malas punya pasal. Patut guna acuan yg lebih besar, supaya brownies tu rendah la sket. Tapi aku guna je apa yg ada. Pastu aku silap measure cream cheese. Sudahnyer, byk giler plak. Aku plak dah curah semua, pastu couldnt be bothered nak kaut2 balik. Sudahnyer, tepaksa membirukan sedikit cream cheese (gigih la plak nak marble2 bagai).

Moral of the story, kalau stress2 ngan writing, xyahla tambah stress dok dapur, pi je la town dan beli cis kek kat kedai...hohohoho. Sebelum terlupa, ni resepi Oreo Cream Cheese Swirl Brownies (yg aku dah modified sket)

Sumber: Annie's Eats

Bahan-bahan:
  • 1/2 cawan melted salted butter
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan tepung naik sendiri* (* ayak)
  • 1/2 cawan serbuk koko*
  • 2 biji telur
  • 1/4 cawan susu segar
  • 1 1/2 cawan biskut Oreo (dicincang kasar)
  • 1 sudu kecil vanilla esen
  • 170 gm cream cheese
  • 3/4 cawan gula icing

Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada 180 degree
  2. Cairkan gula dan butter dalam periuk, kacau sampai menggelegak sket (dalam 1 minit), then biarkan sejuk seketika
  3. Pukul telur, dan masukkan dalam periuk berisi butter yang telah sejuk
  4. Masukkan susu dan kacau rata
  5. Masukkan adunan butter ke dalam tepung, gaul rata
  6. Tuangkan ke dalam acuan 8" x 8" yg telah digris
  7. Dalam mangkuk lain, campurkan cream cheese, vanilla dan gula icing
  8. Putar dengan mixer sehingga sebati (dalam 2 minit mcm tu)
  9. Tuangkan adunan cream cheese esudu demi sesudu ke atas adunan brownies
  10. Pastu dengan pisau, lorekkan adunan cheese dan brownies utk bg marble effect
  11. Bakar selama 25 minit


Oh yer, ada cara yg lagi mudah. Guna brownies mix yg jual kat kedai tuh... leh tgk cara kat sini...senang giler, dan nmpk sgt nyummy!! (cara nak wat swirl tu pun ada)

Thursday 7 July 2011

No-Bake Oreo Cheesecake


Hari tu aku buat Chocolate Cheesecake sempena birthday kak ain, tapi tak sempat pulak nak amik gambar. Kebetulan cream cheese banyak lebih, so, tepaksala transform dia jadi makanan sebelum aku menjadi penternak fungi yang berjaya. Huhuhu. Japanese cotton cheesecake pun aku dah buat utk kali ke dua. Tapi ada 1 tub lagi utk dihabiskan.

So, terjumpa resepi yang senang, tak yah bakar2, main gaul2 jer... Oreo Cheesecake. Aku pernah buat gak dulu. Tapi masa tu zaman belum berblogging. Kalau sesapa nak makan cheesecake yang cepat dan best, leh try recipe ni yer....as usual, aku modify2 la sikit. Resepi asal utk pan saiz 13" x 9". Yang aku ada kecik sket, at the same time, aku nak habiskan cream cheese yang ada. So, resepi asal leh click link Kraft tu la yer.



Sumber: Kraft Food

Bahan-bahan:
  1. 15 keping oreo (kisar halus)
  2. 5 keping oreo (tumbuk kasar)
  3. 300g Philadelphia cream cheese
  4. 1 sudu kecil vanilla esen
  5. 1/4 cawan butter cair
  6. 3/4 cawan gula (aku letak 1/2 cawan jer)
  7. 300ml double cream (resepi asal - cool whipped cream)

Cara-cara:
  1. Alas acuan kek dengan aluminium foil, biarkan tepi kiri kanan dia belebih sket, supaya nanti senang nak angkat kuarkan kek dari acuan
  2. Campurkan butter pada oreo yang dikisar
  3. Ratakan atas acuan dan padat2 kan, simpan dalam fridge sementara membuat toppingnya
  4. Campurkan cream cheese, vanilla esen dan gula dalam mixing bowl, adun sebati (aku guna hand mixer)
  5. Campurkan double cream sedikit demi sedikit dan putar hingga adunan memekat
  6. Masukkan lebihan oreo dan gaul rata
  7. Tuang adunan cheese atas base oreo yang dah buat tadi
  8. Simpan dalam fridge sekurang-kurangnya 4 jam sebelum dihidangkan

Senang je kan? Kalau sume bahan ada, masa yang diperlukan utk buat kek ni hanya dalam setengah jam mcm tu (temasukla masa utk mengemas dapur). Go easy on the sugar. Aku letak gula tu sikit2, lepas taruk double cream and oreo, aku rasa sket. Klu perlu, baru aku tambah lagi gula. Sebab ada review kata manis sgt kek nih.

p/s: kalau nak texture yg lebih pejal, kena la guna cool whip cream. Aku guna double cream, jadi mcm lembut sket la...tak kisah la, janji enak....hehehe

Apa-apa pun, selamat mencuba!