Wednesday 22 June 2011

Masak Lemak Cili Api Telur Itik


Semalam p tesco kononnya nak beli telur ayam. Pastu tepandang plak telur itik. Mahal gak la, dalam £2 untuk 6 bijik. Tapi tetibe jer rasa nak makan masak lomak sangat2. Terus la membeli.

Hari ni, call umi aku tanya resepi. Baru aku tau, kalau wat masak lomak ni ada la petua dia sket2. Kalau wat masak lomak telur itik, xyah letak bawang. Takut pecah minyak. Pastu, jangan pedas2 sangat.

Okla...aku cam ngantuk ni pas membedal nasi putih, masak lomak telur itik, ikan goreng dan sambal belacan mangga. Ni resepinyer:

Bahan-bahan:
  • 4 biji telur itik
  • 1 tin santan (or semangkuk)
  • 1/2 tin air (jika perlu)
  • 5 batang cili api (kisar)
  • Sejemput ikan bilis (tumbuk2 sket) / kiub perasa ikan bilis
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 batang serai
  • Asam keping
  • Garam secukupnya
Cara-cara:
  1. Masukkan santan dan air ke dalam periuk (air tu ikut suka nak letak byk mana, begantung pada kepekatan kuah yang diingini)
  2. Masukkan cili api dan ikan bilis, kunyit dan serai dalam periuk, kacau rata dan letakkan periuk atas dapur
  3. Masakkan kuah santan dengan api sederhana, kacau selalu
  4. Bila dah menggelegak sket, masukkan telur itik satu persatu
  5. Jangan kacau, biarkan telur mengeras
  6. Masukkan asam keping, dan masukkan garam jika perlu
  7. Bila telur dah mengeras, bolehla kacau dan sedia untuk dihidang.
p/s: boleh gak letak daun kunyit yang diracik2...nyum..nyum...

Monday 20 June 2011

Raisin and almond shortbreads

Dalam operasi mengosongkan cabinet dapur, aku tejumpa beberapa bahan yang perlu ditukar menjadi makanan dengan segara. Ada gula icing, badam dan raisin. So, aku google ingredients ni dan aku tertarik nak buat raisin shortbreads sebab method dia cam senang jer.

Sebelum dipotong

Selepas dipotong
Resepi asal aku amik dari Joy of Baking. Tapi aku tambah badam. As usual, kawan2 aku jadi mangsa experiment... sorang kawan aku ckp "alaa....kenapa buat sikit sangat??" Haaa....sedap la tu...hehehe. Rasa dia mcm shortbread biasa tu, tp less rasa 'susu tepung' tu. Texture mcm biskut sket, mungkin sebab aku tambah badam, dia jd extra rangup.

Bahan-bahan:

  • 1 cawan (226gms) unsalted butter - aku guna salted butter
  • 1 sudu kecil esen vanila
  • 1 cawan (120gm) gula icing
  • 2 1/2 cawan (325 grams) all-purpose flour
  • 1/2 sudu kecil garam - aku x letak sbb dah pakai salted butter
  • 2 cups (260 grams) raisins
  • 1/2 cawan flake almond
Utk glaze:
  • 1 biji telur - dipukul sedikit

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada 180 darjah celcius
  2. Sapukan loyang pembakar 9 x 13 inch dengan sedikit butter
  3. Putarkan butter dan vanila esen hingga rata dan creamy (dlm 1minit)
  4. Masukkan gula sedikit demi sedikit dan putar hingga ringan dan fluffy
  5. Dalam mangkuk lain, gaulkan tepung dan garam (skip step ni kalau guna salted butter)
  6. Masukkan tepung dan putar hingga adunan membentuk doh
  7. Bahagikan doh kepada 2 bahagian (1 bahagian lebih kecil)
  8. Ratakan bahagian yang kecil di atas loyang, dan tekan perlahan2 dengan jari atau belakang sudu utk membentuk lapisan yang rata
  9. Taburkan raisin dan badam
  10. Taburkan (crumble) doh selebihnya dan tekan perlahan2 dgn jari atau sudu
  11. Sapukan telur di atas permukaan sebelum dibakar selama 30 - 40 minit atau sehingga perang keemasan
  12. Keluarkan dr oven dan sejukkan. Potong 4 segi
p/s: arahan soh potong shortbread lepas dah sejuk, tapi aku suggest potong masa panas2 sebab masa tu shortbread masih lembut. Bila dia dah sejuk, dia mengeras, pastu susah nak potong

p/s: best jd kuih raya nih, senang, xyah nak terap2. pas dah bakar, potong je to bite size.

Ada masa, aku akan buat lagi. Nyum..nyum...

Sunday 12 June 2011

Japanese Cotton Cheesecake


Today is my birthday! Yeay!! Hopefully, a year older a year wiser.... So, for this very special date in my life, I baked a cake for myself. Yes, I deserve a reward for being mature.... hahaha.

I was longing to eat Japanese Cotton Cheesecake for quite a long time, so, I decided to bake this cake. Luckily the recipe is easy. Here goes the recipe:

Source: Bisous A Toi (Kak Rima)

Ingredients:

  • 250g Cream Cheese (softened)
  • 60g Butter (softened)
  • 120ml Fresh Milk
  • 1tbsp Lemon Juice (omitted)
  • 60g Plain Flour
  • 30g Corn flour
  • 6 Yolks (lightly beaten)
  • 6 Whites
  • 1/4 tsp Cream of tartar
  • 120g Caster Sugar


Method:
  1. Preheat oven at 160degrees 
  2. Place the softened cream cheese, butter and fresh milk in mixing bowl and stir over double-boiler until melt and mixture is thick and creamy. 
  3. Let it cool, then add 6 yolks gradually and mix until well combined. 
  4. Sieve in the plain flour and corn flour to the batter and stir till mixed. Set aside. 
  5. In another bowl, whip the egg whites in till foamy, add in cream of tartar, continue to whisk. Gradually add in the caster sugar, whisk till stiff and peak. 
  6. Add one-third of whites into the cheese mixture and fold till incorporated. Continue with the balance. 
  7. Grease a 8" pan and wrap around the outside of the pan with aluminium foil.
  8. Pour the batter onto the pan. Bake in water bath for about 1 hour or until firm and golden brown (bake the cake by placing it on top of a tray of water)
  9. Turn off the oven. Leave cake in the oven and leave the oven door ajar to cool cake.
Verdict: This recipe is a keeper! Nyum..nyum... except that next time I'm gonna use 8" cake pan as recommended... huhuhu... kek ni sedikit rendah...huhuhu