Monday 25 April 2011

Cendol in Fresh Milk

Dah berapa hari mengidam nak makan cendol. Tambah pulak cuaca semakin panas sekarang. Mula la tebayang mcm2 air yang lazat kat Malaysia tu. So, disebabkan ada sket tepung beras nih, so, kitorg pun memulakan project cendol.

Sumber resepi cendol: MyResepi

Bahan-bahan utk cendol (utk 5 org):
  • 1 cawan tepung beras
  • 3 cawan air
  • sedikit air perahan daun pandan
  • sedikit pewarna hijau (optional)
  • Semangkuk air + ais

Bahan-bahan utk gula:
  • Beberapa ketul gula melaka
  • 1 cawan air

Bahan-bahan utk susu:
  • Susu segar secukupnya
  • Ais kiub

Cara-cara:

Cendol:
  1. Campurkan semua bahan kecuali air ais dalam periuk dan kacau sebati
  2. Kemudian, buka api kecil dan masak sehingga adunan agak kental dan bekilat
  3. Cedukkan sedikit adunan ke acuan cendol (aku guna tapis sayur tu jer) dan tekan ke dalam semangkuk air ais
  4. Biarkan cendol mengeras dalam air ais tersebut, boleh juga disimpan terus dalam peti ais

Gula
  1. Cairkan gula dengan semangkuk air

Cara menghidang:
  1. Curahkan air gula di dasar mangkuk/gelas
  2. Masukkan cendol
  3. Masukkan air susu (dan air jika perlu)
p/s: aku guna susu segar utk version yg lebih healthy, sedap, kurang muak =)

Saturday 16 April 2011

Banana and Bread Pudding


Sejak kegawatan ekonomi nih, aku akan cari barang2 yg 'reduce' price je la. Klu kat sini, barang-barang makanan yang tarikh expired nyer hari ni atau esok, barang-barang tu akan di letakkan kat rak2 reduce. So, kalau harga barang tu £1, dptla dgn harga 20p.

Semalam aku beli roti saiz jumbo tu dgn harga 20p. Sudahnya, juling gak bijik mata nak mengabihkan. So, mcm biasa, aku akan transform jd puding roti. Kebetulan ada pisang, so, aku tambah pisang dlm puding nih. Resepi ni kira mcm try2 je la. Alhamdulillah menjadi. Cuma mungkin perlu pengubahsuaian bahan.

Bahan-bahan:
  • 12 keping roti, disapu butter 1 permukaan dan potong menyerong serta buang tepi
  • 5 biji telur
  • 4 biji pisang (2 bijik lenyek 2 biji hiris nipis)
  • 2  3/4 cawan susu segar
  • 3/4 cawan gula (yg ni kena pandai2 adjust, klu pisang tu manis, kurangkan la gula)
  • 1 sudu teh essen vanila
  • secubit garam
  • sedikit serbuk kulit kayu manis

Cara-cara:
  1. Sapukan acuan dengan sedikit butter
  2. Susun roti dgn bucu segi 3 tu ke atas
  3. Dalam mangkuk, pecahkan telur dan kacau hingga sebati
  4. Masukkan gula, garam, pisang lenyek, susu dan esen vanila dan kacau sebati
  5. Curahkan adunan ke dalam bekas acuan berisi roti itu td
  6. Tekan-tekan sikit roti dgn sudu biar terendam
  7. Taburkan sedikit serbuk kayu manis di atas roti dan tutup dgn aluminium foil
  8. Biarkan roti terendam selama 15-20 minit
  9. Sementara itu, panaskan oven pada suhu 180 darjah celsius
  10. Masak pudding dgn cara 'Water Bath" iaitu isikan dulang pembakar dengan sedikit air, then letak acuan berisi roti di tgh2
  11. Bakar selama 30 minit dan bukak foil, bakar lagi hingga 15 minit atau hingga masak
ps: Roti, pisang dan gula tu anggaran saje. Boleh tambah atau kurangkan ikut kesesuaian.

Bagi aku dan mangsa2 experimen, semuanya bersetuju bahawa puding roti berpisang ni lebih enak dari puding roti biasa tu. Macam bingka pisang pun ada gak. Hehehe.

Bagi yang suka pisang, boleh la try yer.

Thursday 14 April 2011

Ice Cream Waffle


Sekarang patutnya dah spring. Dah mula panas. So, keinginan nak makan ice cream mula kembali. Sebelum ni makan banana split. So, dessert hari kena la buat lain sket. Ice cream waffle. Bukan buat pun. Kira satukan bahan2 yang sedia ada...then....makan!

Bahan-bahan:
  • Waffle (aku beli yg dah siap)
  • Ice cream (suka hati perisa apa)
  • Chocolate sauce
  • Buah-buahan pilihan (aku guna strawberry dan pisang)

Cara-cara:
  1. Satukan semua bahan, ikut suka nak susun mcmne.
  2. Boleh juga tambah bahan-bahan lain mcm kacang ke, coklat chip ker...