Friday 24 September 2010

Easy Chocolate Cake

Semalam kebizian di tahap maksima. Tekejar2 nak siapkan kerja, lepas tu jumpa supervisor, habis meeting tghari, settlekan benda2 sepatutnya kat school, on d way balik umah petang tu singgah kedai pulak beli2 barang.

Hari ni besday Eric. Kalau kek yang nak kena pakai mixer tu mcm payah la pulak. Masa tak cukup, cita2 aku pulak besar, nak masak sizzling mee ngan nasi tomato. Makanya, haruslah cari resepi kek yg lazat dan mudah. Takyah pakai mixer, penimbang sume.

Kak Ani suggest kek nih... sedap katanya. So, aku try la. Mudah sgt2, mcm buat muffins jugak. Tak yah guna mixer. Bahan-bahan tu pun semua yang ada kat dapur.

Resepi asal banana chocolate cake. Tapi aku tak letak banana. Since banana tu menambah moisture dlm kek, klu tak letak, kek jd dry la pulak. So, aku gantikan 1 cup banana dengan 1/2 cup susu. Aku gantikan minyak tu dgn melted butter.

Utk topping, aku tak ikut mcm website tu. Aku buat topping yg umi aku ajar. Lepas tu hias dengan chocolate rice. Since Eric suke chess, so aku deco dgn chocolate bentuk chess.

Best kek nih, moist je rasanya...butter beri rasa lemak sket. Boleh la buat lagi lepas nih =)



Bahan-bahan (Kek): 

  • 2 cups (400 grams) granulated white sugar (boleh kurangkan sket)
  • 1 3/4 cups (245 grams) all-purpose flour 
  • 3/4 cup (75 grams) unsweetened cocoa powder 
  • 1 1/2 teaspoons baking powder 
  • 1 1/2 teaspoons baking soda 
  • 1/2 teaspoon salt (omitted, sbb aku guna salted butter)
  • 2 large eggs* (dipukul sikit)
  • 1 cup (240 ml) warm water* 
  • 1 cup (240 ml) fresh milk* 
  • 1/2 cup (120 ml) corn, safflower or canola oil (aku guna salted melted butter)*
  • 1 1/2 teaspoons pure vanilla extract*


Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada 180 darjah celcius
  2. Sapukan sedikit butter/minyak  pada acuan kek (alas dasar acuan kek ngan kertas minyak jika perlu)
  3. Satukan bahan2 bertanda * dalam 1 mangkuk
  4. Satukan bahan2 yg TAK bertanda * dalam 1 mangkuk yg lain (yg lebih besar)
  5. Curahkan separuh adunan basah ke dalam mangkuk berisi adunan kering, kacau sikit, dan tuang adunan basah selebihnya
  6. Kacau rata (tapi jgn over mix pulak)
  7. Masukkan dalam acuan kek
  8. Bakar 30 - 45 minit (atau hingga kek masak)


Oh ye, klu nak cuba topping version umi aku, ni resepinya

Bahan-bahan:
  • Susu pekat manis
  • Cocoa powder
  • Butter

Cara-cara:
  1. Panaskan periuk kecil di atas dapur dgn api perlahan
  2. Cairkan butter (utk kek ni aku guna dlm 100gm), dah mcm menggelegak skit, padamkan api
  3. Masukkan beberapa sudu cocoa, kacau
  4. Masukkan beberapa sudu susu pekat manis, kacau
  5. Kacau sampai rata & bekilat.
  6. Kalau rasa topping cair sgt, tambah susu, kalau manis sgt tambah cocoa, kalau pekat sangat tambah butter.
  7. Sapu atas kek, dan hias mengikut suka
Selamat mencuba!

Sunday 19 September 2010

Banana Chocolate Chip Muffins




Ada jemputan open house hari nih. Ingat nak pegi makan jer, tapi macam tak best pulak kalau datang bawak perut je. So, google2 la cari resepi yang mudah tapi lazat. Nampak resepi banana muffins dari CatCanCook. Resepi nih dpt 500+ positive responses. Waahhh...patut cuba nih. Memandangkan casing muffin pun banyak, pisang pun ada, apa lagi...layannnn.....

Resepi asal tak letak choc chip pun, tapi x salah la klu nak letak pun...kalau tak suka choc chip, leh la letak almond flakes ke, or apa2 je la yg sesuai...

Ni resepinya...(mcm biasa, resepi asal bleh tgk blog tadi tu la yer)

Bahan-bahan (12 muffins):
Bahan Kering
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicabonate soda
1/2 sudu kecil garam

******
Bahan basah

4 biji pisang
1/3 cawan butter cair
1 biji telur
1/2 cawan gula (adjust sukatan bedasarkan kemanisan pisang)

******
Hiasan
Chocolate chip

Cara-cara:
  1. Panaskan oven pada suhu 180 oC
  2. Satukan bahan-bahan kering dalam satu mangkuk, ketepikan.
  3. Lenyek pisang, kemudian masukkan telur yang telah dipukul sedikit dan bahan basah yang lain
  4. Tuangkan bahan basah ke dalam bekas bahan kering
  5. Gaul rata, tapi jgn over gaul. Ketepikan seketika (dlm 5 minit).
  6. Sendukkan adunan ke dalam acuan muffins. Tabur choc chip.
  7. Masukkan dalam oven, letak semangkuk air dalam oven tu sekali (aku letak dulang pembakar muffins kat rak tengah oven, mangkuk berisi air di rak bawah)
  8. Bakar selama 20 ke 25 minit, begantung pada oven yang digunakan.
  9. Cucuk dengan lidi, kalau xde adunan meleka di lidi, maknanya dah masak la tuh.
  10. Keluarkan dari oven, dah susun atas jaring utk sejukkan.
aku letak semangkuk air sbb nak bg muffins tu lembab2 sket, sebab kelembapan muffins ni dtg dari pisang ngan butter jer, xde air...

aku biarkan seketika sebelum bakar muffins sbb nak bg adunan tu mesra dan baking & bicarb soda tu betindak balas dulu...baru muffin naik cantik... yg gmba atas tu yg batch petama aku buat, x naik sgt...yg second trial tu naik tinggi...

masa kat open house tadi, ramai ckp muffins tu sedap, sebab manis sedang2 elok dan taklah berminyak sangat...so, nnti aku nak buat muffin nih utk besday seseorg... ;p