Thursday 22 April 2010

Set Nasi Arab

Sebenarnya lama dah buat nasi arab nih. Masa kawan2 dari Leeds datang. Tapi baru hari ni rajin nak upload gamba. Resepi ni aku cilok kat blog Chef Hanieliza. Aku tak buat sebijik2 macam Chef Hanieliza nyer resepi. Seperti biasa ade benda yang aku modified. Ye la...kat sini yg serba kekurangan...so, ikut ape yg ade kat dapur je la...huhu..So, kat bawah ni aku paste resepi tuh...selamat mencuba...

NASI ARAB


Bahan
1 kg beras bathmati [basuh dan toskan
1.5 liter air
500 gm ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 tin kecil kacang peas
1 cawan kismis
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
1 pokok daun sadri [daun sup] ] hiris
1 pokok daun ketumbar ]
3 s/b minyak
5 s/b minyak sapi
2 s/b serbuk jintan manis ]
1 s/b serbuk jintan putih ] bancuh ngan sikit air
bawang goreng
gula
garam

Bahan tumis
5 ulas bawang merah ]
3 ulas bawang putih ] mayang
1 labu bawang besar ]
3 cm halia ]
2 inci kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih

Cara
1. Panaskan minyak sapi dan minyak. Tumiskan semua bahan tumis sehingga wangi.
2. Masukkan serbuk jintan yg telah dibancuh dengan sikit air. Kacau rata.
3. Masukkan cili merah, cili hijau, air, ayam, gula dan garam. Biarkan mendideh.
4. Masukkan beras dan masak saperti nasi biasa.
5. Bila nasi telah masak taburkan daun yg dihiriskan, bawang goreng, kacang peas dan kismis. Tutup sebentar.
6. Bila nasi agak kering gemburkan nasi dan boleh hidangkan dengan dalca sayur, sambal merah dan ayam tandoori


AYAM TANDOORI GORENG


Bahan
1 ekor ayam [potong kecil dan bersihkan]
1 paket rempah tandoori MAGGI
3 s/b cili mesin
1 s/b serbuk kunyit
5 s/b tepung goreng ayam
3 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] mesin halus
2 inci halia ]
garam

Cara
1. Gaulkan semua bahan dan perapkan selama 1/2 jam
2. Gorengkan dalam minyak yg banyak sehingga garing.


SAMBAL MERAH



Bahan
200 gm cili kering ]
200 gm bawang merah ] mesin
3 ulas bawang putih ]
2 labu bawang besar [mayang]
1/2 cawan tomato sos
1 cawan cili sos
minyak
garam
gula

Cara
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan mesin sehingga wangi dan naik minyak.
2. Masukkan tomato sos dan cili sos. Kacau rata sampai naik minyak.
3. Masukkan bawang besar dan gula. Masakkan sehingga pekat.

DALCA

Bahan-Bahan:
600 gm daging
3 biji ubi kentang
5 batang kacang panjang
1 biji carrot
1 cawan kacang dhal.....rebus lembut
6 biji buah belimbing buluh
4 biji cili hijau
2 biji mangga muda
2 biji tomato
1 labu bawang besar
2 biji terung bulat putih atau biru
4 cawan santan
1 bungkus rempah kari daging..
dibancuhkan dgn air asam jawa
4 ulas bawang merah ]
2 ulas bawang putih ] hiriskan
3 cm halia ]
1 sudu besar minyak sapi
3 sudu besar minya
Garam secukup rasa

Cara:
1. Potong daging nipis dan kecil. Basuh dan toskan.
2. Belah 4 kentang, tomato, bawang besar dan terung.
3. Potong kecil mangga muda.
4. Potong kacang panjang sepanjang 2.5 cm.
5. Panaskan minyak sapi & minyak .
6. Tumiskan bahan yg dihiris sehngga wangi.
7. Masukkan rempah kari daging dan biarkan sehingga naik minyak,
8. Masukkan daging dan santan secukup. Renehkan sehingga lembuk/empuk.
9. Masukkan kacang dhal dan semua sayur yang dipotong.
10. Kacau lagi hingga mendidih dan empuk.
11. Masukkan garam.
12. Masukkan belimbing dan cili hijau sebiji-sebiji.
13. Renehkan sehingga naik minyak lagi.
14. Siap untuk hidangan


Acar Timun



Bahan2:
Timun
Carrot
Nenas
Bawang merah
Lada besar
Garam
Gula

Cara2:
1. Hiriskan semua bahan di atas.
2. Masukkan sedikit gula & garam
3. Gaul rata

Boleh juga lengkapkan hidangan set nasi arab ini dengan papadom

Friday 9 April 2010

Tiramisu...


Fira.miss u... hahaha....Tiramisu. Antara kek kegemaran aku. Dulu, kalau nak makan, kena p secret recipe. Sekarang tidak lagi. Leh wat sendiri dah. Ni percubaan pertama. Resepi plak dari Lida, kazen aku yg skrg dok kat Glasgow. Dia dah cuba mcm2 resepi, dah ubah suai, so, tecipta lah yg ni...best tau. Senang, sbb tak pakai telur.

Kalau resepi authentic tiramisu, pakai telur. Pastu tiramisu ni mane ade bakar ke kukus ke. So, telur tu mentah2. Bahaya oo...takut ade salmonella. Kat bawah ni resepi yg Lida bagi. Tapi aku tak rendam dalam air kopi. Aku rendam dalam milo. Bukan ape, mangsa eksperimen masak memasak aku nih xleh minum kopi. Kang migraine plak. So, aku wat version milo.

Bahan-bahan
  • 284 mL double cream
  • 95g gula
  • 250g mascarpone cheese
  • biskut/sponge fingers
  • cocoa powder
  • coffee + water [aku ganti ngan Milo]
Cara-cara:

1. Pukul double cream dan gula sampai sebati & agak kembang sket
2. Masukkan mascarpone cheese dan gaul sampai sebati
3. Celup biskut/ sponge fingers dalam bancuhan air kopi (jangan pekat sangat, nanti pahit)
4. Susun lapisan biskut diselangi dengan lapisan cream.
5. 'Sprinkle' cocoa powder on top

Aku sprinkle milo je. Hehehe. Best!!!! Ni resepi terbaik bg aku. Rasa tak menyengit, manis pun sedang2 elok jer. Cuba lah!