Bahan2:
- Spagetti
- Isi ayam [potong dadu]
- 3 ulas bawang putih [ditumbuk or cincang halus]
- 1 inci halia [diketuk]
- 5 batang lada kering [dipotong 2 or 3]
- 1 sudu besar lada hitam
- Sos tiram
- Kicap manis
- Kicap pekat
- Kobis
- Carrot
- Cendawan shitake [rendam dulu hingga lembut]
- Telur
- Gula & garam
- Minyak utk menumis
- Air secukupnya
- 1 sudu tepung jagung [dibancuh dgn sedikit air]
Cara2:
- Rebus spaghetti sehingga kembang bersama sedikit serbuk perasa ayam dan minyak
- Dalam periuk yg lain, panaskan minyak
- Tumiskan halia, bawang putih, lada kering & lada hitam hingga naik bau hangit best
- Masukkan ayam – tumiskan kejap
- Masukkan air, sos tiram, kicap manis & kicap pekat
- Biarkan mendidih or hingga ayam tu masak
- Masukkan carrot
- Masukkan cendawan shitake [airnya amik sket jer utk beri rasa]
- Bile dah agak2 masak tuh, rasakan garam gulanya…klu perlu, tambah la…
- Masukkan air tepung jagung – nak bagi kuah pekat sket
- Masukkan telur
- Letakkan spagetti yg dah dicelur ke dalam mangkuk
- Curahkan kuah
- MAKAN!!!
No comments:
Post a Comment