Tuesday 31 July 2012

Daging Masak Merah

Segar dari kuali...
Lama betul tak update blog. Sejak dua menjak ni memang busy dengan kerja-kerja office. Students pun dah cuti skrg, lega la sikit buat seketika. Lauk daging masak merah ni dah lama dah sebenarnya terperam dalam blog nih. Tak terupload pulak resepinya. Daging ni tak semerah daging masak merah yg dijual di restoren tu. Sebab tak letak pewarna. Lebih healthy (la kononnya). So, hari ni saya nak share resepi daging masak merah. Sumbernye, hmmm...tak ingat plak amik dari mana. Tuan empunya resepi, mohon share la yer...

Bahan-bahan:

  • 1/2 kilo daging lembu (dihiris nipis)
  • 3 ulas bawang merah* (*dicincang)
  • 3 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci halia (diketuk)
  • 1 batang carrot (dihiris panjang)
  • 1 biji cili besar
  • 1 biji bawang besar (dihiris bulat)
  • 5 sudu sos cili
  • 5 sudu sos tiram
  • 3-5 sudu sos tomato (bergantung kepada tahap masam yg digemari)
  • sedikit garam & gula (jika perlu)
  • 1/4 cawan air

Cara-cara:

  1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia hingga naik bau
  2. masukkan daging yang telah dihiris nipis
  3. gorengkan seketika
  4. masukkan air dan masak hingga daging empuk (lebihkan air jika daging jenis yg lambat empuk)
  5. setelah daging empuk, masukkan semua sos dan carrot
  6. gaul rata dan rasa masin manisnya, tambah garam & gula jika perlu
  7. masukkan bawang besar dan dan lada besar
  8. bila rasa dah ok, bolehlah diangkat dan dihidangkan bersama nasi putih atau nasi goreng


Selamat mencuba!