Saturday 31 March 2012

Biskut Cornflakes

Raya lambat lagi, tapi apa salahnya kita buat biskut kan? Buat lebih sikit, simpan dalam balang kedap udara, letak riben, leh la jadi buah tangan bila kita p menziarah sesiapa. Ataupun boleh la letak kat office, bosan2, ada gak biskut buat pengalas perut.

Biskut ni rasanya semua tau mcmne nak buat. Tapi aku letak gak la, sebagai pedoman masa hadapan. Resepi ni aku dpt dari mak kawan aku. Sedap! Selamat mencuba!


Bahan-bahan:

  • 6oz butter
  • 7 oz gula custor
  • 2 biji telur
  • 10 oz tepung*
  • 1 sudu teh baking powder* (ayak bersama)
  • 150 gm kismis
  • Cornflakes secukupnya


Cara-cara:

  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius
  2. Putar gula dan butter hingga kembang
  3. masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati
  4. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul rata
  5. Masukkan kismis dan gaul
  6. Dengan sudu, kautkan sedikit adunan dan letak atas cornflakes yg dah diramas sedikit
  7. Gaul supaya conflakes menyaluti adunan
  8. Letakkan atas dulang pembakar
  9. Bakar biskut selama lebih kurang 20 minit
  10. Biskut akan sedikit lembut semasa panas, dan akan menjadi rangup bila sejuk...